top of page
circulaire projecten FS-banner.jpg

Circulair ondernemen zit in ons DNA

Hoe het begon

In 2009 sloegen de ex-beschutte werkplaats Arcotec en de ex-sociale werkplaats Loca Labora de handen in elkaar en kwamen in 2014 samen naar buiten onder de naam Footstep.

Deze nieuwe samenwerking zorgde voor een versterkte ‘groene’ wind binnen Footstep. Loca Labora had immers heel wat expertise én ervaring in het opzetten en uitvoeren van ecologische activiteiten. Milieu en duurzaamheid werden grondig onder de loep genomen. Wat werd al gedaan? Wat kon beter? Uit veel initiatieven binnen beide werkplaatsen bleek dat er al heel wat stappen waren ondernomen, maar Footstep wilde meer. Duurzaam en circulair ondernemen werd een belangrijk deel van de Footstep visie. Niet het afvinken van een lijstje vrijblijvende nietszeggende acties, maar een bedrijfscultuur, een manier van ondernemen waar we 100% voor staan, met respect voor ons historisch DNA.

Circulaire economie is dé toekomst en gaat verder dan duurzaam ondernemen. Footstep wil niet enkel het bedrijf, de medewerkers maar ook klanten, leveranciers en andere partners stimuleren tot circulair samenwerken.

 

“Duurzaam en circulair ondernemen is niet meer weg te denken uit de maatschappij.
Daarom dat ik de kans om infosessies, seminaries en cursussen rond dit thema te volgen,
met beide handen aannam. Ze brachten mij, en Footstep, al tot veel nieuwe
inzichten en ideeën.”  -  
Elke, Commercieel verantwoordelijke

 

r-strategieen.png

R-strategieën

Circulair ondernemen start vanuit de 9 R-strategieën: Refuse, Rethink, Reduce, Reuse, Repair, Refurbish, Remanufacture, Repurpose, Recycle, Recover. Strategieën die als doel hebben om de levensduur van producten en onderdelen zo lang mogelijk te verlengen.

Dit betekent dat bestaande processen moeten geoptimaliseerd worden en nieuwe processen moeten bekeken worden in functie van deze R-strategieën. 

Een grote uitdaging! Maar bij Footstep gaan we een ambitieuze uitdaging niet uit de weg. Integendeel!

Circulair en duurzaam ondernemen begint bij jezelf

Medewerkers werden gestimuleerd om mee te denken hoe we onze processen konden optimaliseren. Koppen werden bijeen gestoken en naast enkele ‘quick wins’ zoals het plaatsen van zonnepanelen in 2011, werd de basis gelegd voor een langdurige duurzame strategie. In de loop van de voorbije jaren werd onder andere alle TL verlichting vervangen door led verlichting die bovendien met behulp van sensoren automatisch aan- en uitschakelt..

PC’s en laptops werden in de loop der jaren vervangen door thin clients (lichte computers die uitsluitend beeldinformatie, toetsaanslagen en muisacties tussen de gebruiker en een centrale server doorgeven, red.), wat ons energieverbruik van 2010 tot nu met 90% deed dalen. Bovendien kregen oude computers een nieuw leven via hulporganisaties of werden gerecycleerd door gespecialiseerde firma’s.

elektrisch rijden.jpg

Footstep wil ook niet de verplichting van 2026 afwachten en is enkele jaren geleden al gestart met het vergroenen van het wagenpark (elektrisch en CNG).

 

“Ik was echt aangenaam verrast, toen ik startte bij Footstep, dat de keuze voor een elektrische wagen werd aangeboden.”  -  Ilse, Marketing & communicatiespecialist 

Wat met onze circulaire business?

Circulair ondernemen gaat veel verder dan alleen maar afval recycleren of energie besparen. Ook processen van leveranciers en klanten worden continu grondig onder de loep genomen. Als maatwerkbedrijf kan Footstep voor hen een cruciale rol spelen in een circulaire economie. Ontmantelen, hergebruiken, verpakken, recycleren,… betekent immers vaak kiezen voor manuele processen. We zitten dan ook regelmatig samen met onze klanten en leveranciers om tot circulaire samenwerkingen te komen.

 

 

Een greep uit onze acties:

 

  • In 2014 werd vanuit de raad van bestuur het idee geopperd om in huis garnalen te pellen voor restaurants en traiteurs. Geen garnalen die eerst langs Marokko moeten passeren voor ze op je bord terecht komen. Nee, dagvers handgepelde Noordzeegarnalen die via korte logistieke lijnen bij de klant worden geleverd.

IMG_0314.JPG

 

  • Recent zat een producent van biochocolade met de handen in het haar toen deze 70 ton chocolade moest vernietigen na een fout in de verpakking. We gingen samen met de klant rond de tafel zitten en kwamen tot de ideale oplossing. Alle chocolade werd bij Footstep ontpakt. Zo kon de chocolade gesmolten en hergebruikt worden.

verhakselen.jpg

 

  • Wanneer het team van Groen bomen rooit, worden deze verhakseld en krijgen een nieuw leven voor de aanleg van paden.

  • Een bedrijf dat gerecycleerde inkommatten maakt, was op zoek naar een oplossing voor de matten op het einde van hun levensduur. Bij Footstep vonden ze hiervoor de juiste partner. We herstellen wat mogelijk is en recycleren waar herstel niet meer mogelijk is.

 

“Duurzaam ondernemen zit hem niet alleen in grootste dingen. Zo gebruikt ons
Paint-team verf op waterbasis en worden verfborstels in een speciaal toestel
ecologisch gereinigd.”  -  
Bart, Business Unit Manager Diensten

 

Footstep blijft verder schrijven aan het circulair verhaal

Er zijn best al heel wat mooie initiatieven waar we fier op zijn. Maar dat betekent niet dat we op onze lauweren rusten.

We leggen de lat hoog. Heel hoog. En dat doen we onder andere met onze nieuwe stek in 2023. Eén van onze oude gebouwen voldoet niet meer aan de duurzame normen waar we als Footstep naar streven. Het dateert van de jaren ’60, is slecht geïsoleerd en bestaat uit kleine gebouwtjes die kris kras door elkaar lopen. We gingen op zoek naar een nieuwe locatie en vonden deze in de industriezone Pathoekeweg, aan de rand van een groene zone.

 

 

 

 

 

Voor de afbraakwerken kozen we, samen met de aannemer, resoluut voor duurzaam ontmantelen van het huidige gebouw, ook al duurt hierdoor het proces langer. Ook bij de opbouw wordt van A tot Z de kaart van duurzaamheid getrokken, van de materialen tot de energietechnieken

nieuwbouw perspectief.png

Wat brengt de toekomst?

We hebben al heel wat mooie projecten gerealiseerd in de laatste 15 jaar. Om een versnelling hoger te schakelen gaan we proactief op pad om nieuwe circulaire opportuniteiten te detecteren of zelf te ontwikkelen. We zijn ervan overtuigd dat sociale en circulaire economie hand in hand gaan en dus het investeren erin meer dan waard is.

Daarom blijven we bij Footstep, samen met onze werknemers, klanten en leveranciers, streven naar de transformatie van lineair naar circulair ondernemen. Als maatwerkbedrijf wil Footstep een fundamentele rol spelen in de circulaire toekomst.

circulair ondernemen.jpg
bottom of page